Dune fairytales

czwartek, 3 kwietnia 2014

Gołąbki zawijane w liście winogron

Składniki:
Opakowanie kiszonych liści winogron (do kupienia w sklepach tureckich)

Farsz:
0,75 kg mielonego mięsa (jakie lubisz, choć najlepsze są w tym przypadku jagnięcina bądź wołowina),
¾ lub 1/2 szklanki kaszy bulgur (może być ryż),
Sól,
Pieprz,
Ostra papryka,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
Świeża mięta,
Natka pietruszki,
1 czerwona cebula,
Przyprawa turecka,
Kminek mielony,
Sucha bułka (jak do mielonych),
2 jajka.

Sposób przyrządzania:
Bulgur należy ugotować, a potem przestudzić. Wszystkie składniki, włącznie z ugotowanym bulgurem, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na 20 – 30 minut.

Następnie każdy liść rozkładam jaśniejszą stroną do góry, nakładam farsz i zawijam w roladkę tak jak zwykłe gołąbki.

Na dno garnka układam porwane, liście a potem ścisłe układam pierwszą warstwę gołąbków. Jeżeli zostaje nam gołąbków, to kładę kolejną warstwę z samych liści i na te liście kolejną warstwę gołąbków i tak aż się skończą.

Zalewam je wodą, tak aby woda przykryła gołąbki. Dodaję przecier pomidorowy, ostrą pastę z papryki (albo drobno posiekaną świeżą papryczkę chili), pieprz czarny i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Ostrożnie z solą, bo kiszone liście winogron są bardzo słone, więc sos jest od razu trochę słonawy. 

Ja dodałem jeszcze przyprawy tureckiej i mielonego kminku oraz listek laurowy. Ale przyprawy to już takie, jakie każdy lubi.

Gołąbki gotuję na wolnym ogniu jakieś 40 – 60 minut, w zależności od gatunku użytego mięsa (białe krótko, a czerwone długo).
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na coś niby zwykłego, a jednak w orginalnej dla nas odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń