Składniki:
Opakowanie kiszonych liści winogron (do kupienia w sklepach tureckich)
Farsz:
0,75 kg mielonego mięsa (jakie lubisz, choć najlepsze są w tym przypadku jagnięcina bądź wołowina),
¾ lub 1/2 szklanki kaszy bulgur (może być ryż),
Pieprz,
Ostra papryka,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
3 ząbki czosnku,
Świeża mięta,
Natka pietruszki,
1 czerwona cebula,
Przyprawa turecka,
Kminek mielony,
Sucha bułka (jak do mielonych),
2 jajka.
Sposób przyrządzania:
Bulgur należy ugotować, a potem przestudzić. Wszystkie składniki, włącznie z ugotowanym bulgurem, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na 20 – 30 minut.
Następnie każdy liść rozkładam jaśniejszą stroną do góry, nakładam farsz i zawijam w roladkę tak jak zwykłe gołąbki.
Na dno garnka układam porwane, liście a potem ścisłe
układam pierwszą warstwę gołąbków. Jeżeli zostaje nam gołąbków, to kładę
kolejną warstwę z samych liści i na te liście kolejną warstwę gołąbków i
tak aż się skończą.
Zalewam je wodą, tak aby woda przykryła gołąbki.
Dodaję przecier pomidorowy, ostrą pastę z papryki (albo drobno posiekaną
świeżą papryczkę chili), pieprz czarny i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Ostrożnie z solą, bo kiszone liście winogron są
bardzo słone, więc sos jest od razu trochę słonawy.
Ja dodałem jeszcze
przyprawy tureckiej i mielonego kminku oraz listek laurowy. Ale przyprawy
to już takie, jakie każdy lubi.
Gołąbki gotuję na wolnym ogniu jakieś 40 – 60 minut, w zależności od gatunku użytego mięsa (białe krótko, a czerwone długo).
Smacznego!
Świetny pomysł na coś niby zwykłego, a jednak w orginalnej dla nas odsłonie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuń