0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego,
0,3 kg mielonego mięsa wołowego,
0,2 kg kaszy gryczanej jasnej,
natka pietruszki,
4 ząbki czosnku,
sól,
0,5 łyżeczki pieprzu Cayenne,
łyżka bułki tartej,
1 jajko.
Składniki sosu:
woda,
woda,
koperek,
200ml śmietanka kwaśna 18%,
1 papryka,
1 duża marchewka,
0,5 małego selera,
1 mała pietruszka,
1 mała cebula,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
pieprz Cayenne,
2 łyżki słodkiej papryki,
4 łyżeczki przecieru pomidorowy,
sól lub Vegeta.
Najpierw
gotujemy kaszę gryczaną (ja używam tej, która zostanie z poprzedniego obiadu :)
),
następnie
mieszamy oba rodzaje mięsa, dodajemy kaszę oraz inne składniki pulpetów i
mieszamy tak, aby dało się z tego lepić kule.
W tym czasie w
garnku doprowadzamy wodę (nie może być jej zbyt dużo, gdyż sos wyjdzie za mało
esencjonalny) do wrzenia, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie,
wrzucamy też drobno pokrojone warzywa (marchewka, cebula, pietruszka i seler).
Można dodać Vegetę jeżeli ktoś lubi, a jeżeli nie, to sól. Ja dodaję jeszcze
słodką paprykę.
Następnie z masy
pulpetowej lepimy kule średniej wielkości i wkładamy do gotującej się wody,
dodajemy pokrojone pieczarki oraz paski papryki. Gotujemy wszystko ok. 40 – 60
minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.
Następnie
dodajemy przecier pomidorowy, zabielamy śmietaną i dodajemy pół pęczka koperku,
pieprz Cayenne oraz sól do smaku.
Danie gotowe
podawać najlepiej z ziemniakami lub z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz