Dune fairytales

poniedziałek, 11 marca 2013

Gulasz wołowy

 Jednym z moich ulubionych dań jest gulasz wołowy. Można robić go na różne sposoby i warianty. Ja opiszę wariant, w jakim zrobiłem go wczoraj.

Potrzebujemy:
1,5 kg – mięsa wołowego na gulasz,
0,4 kg – pieczarek,
1 duża lub 2 małe cebule,
1 duża czerwona papryka,
pół pęczka natki pietruszki,
4 ząbki czosnku,
kilka gałązek świeżego tymianku,
100ml kwaśnej śmietany 18%,
sól,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
2 łyżki słodkiej papryki w proszku,
oliwa z oliwek do smażenia.

Mięso myjemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, albo czekamy aż obcieknie. Następnie kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju. Podsmażamy mięso porcjami w bardzo wysokiej temperaturze (aby zamknąć pory). Przekładamy mięso do garnka w którym będziemy dusić. Zalewamy je niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem.
W tym czasie w patelni po mięsie, na tym samym tłuszczu, szklimy cebulę. Pod koniec szklenia dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula i czosnek się już podsmażą, dodajemy to do duszącego się mięsa. Gdy wodę w garnku doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę tak, aby mięso dusiło się bardzo powoli. Do garnka z mięsem wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Sypiemy też część soli.
Pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i podsmażamy a potem dodajemy do garnka z mięsem. To samo robimy ze świeżą, pokrojoną papryką. Do garnka z potrawą dodajemy słodką paprykę i pieprz cayenne. Dusimy to wszystko na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Następnie rozrabiamy śmietanę z zimną wodą i mieszając, dodajemy ją do duszącej się potrawy. Dodajemy świeży tymianek i natkę pietruszki.

Podajemy z kaszą gryczaną, kaszą bulgur, kopytkami lub ziemniakami.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz