Jednym z moich
ulubionych dań jest gulasz wołowy. Można robić go na różne sposoby i warianty.
Ja opiszę wariant, w jakim zrobiłem go wczoraj.
1,5 kg – mięsa
wołowego na gulasz,
0,4 kg –
pieczarek,
1 duża lub 2
małe cebule,
1 duża czerwona
papryka,
pół pęczka natki
pietruszki,
4 ząbki czosnku,
kilka gałązek
świeżego tymianku,
100ml kwaśnej
śmietany 18%,
sól,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela
angielskiego,
1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne,
2 łyżki słodkiej
papryki w proszku,
oliwa z oliwek
do smażenia.
Mięso myjemy pod
zimną bieżącą wodą, osuszamy ręcznikami papierowymi, albo czekamy aż obcieknie.
Następnie kroimy na drobne kawałki.
Na patelni
rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju. Podsmażamy mięso porcjami w bardzo
wysokiej temperaturze (aby zamknąć pory). Przekładamy mięso do garnka w którym
będziemy dusić. Zalewamy je niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia
pod przykryciem.
W tym czasie w
patelni po mięsie, na tym samym tłuszczu, szklimy cebulę. Pod koniec szklenia
dodajemy rozgnieciony czosnek. Kiedy cebula i czosnek się już podsmażą,
dodajemy to do duszącego się mięsa. Gdy wodę w garnku doprowadzimy do wrzenia,
zmniejszamy temperaturę tak, aby mięso dusiło się bardzo powoli. Do garnka z
mięsem wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Sypiemy też część soli.
Pokrojone
pieczarki wrzucamy na patelnię i podsmażamy a potem dodajemy do garnka z
mięsem. To samo robimy ze świeżą, pokrojoną papryką. Do garnka z potrawą
dodajemy słodką paprykę i pieprz cayenne. Dusimy to wszystko na wolnym ogniu aż
mięso będzie miękkie. Następnie rozrabiamy śmietanę z zimną wodą i mieszając,
dodajemy ją do duszącej się potrawy. Dodajemy świeży tymianek i natkę
pietruszki.
Podajemy z kaszą
gryczaną, kaszą bulgur, kopytkami lub ziemniakami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz