– 3 banany,
– 3 jajka,
– ½ szklanki oleju,
– 1 szklanka cukru,
– 1 ½ szklanki mąki,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 łyżeczka sody oczyszczone,
– aromat rumowy.
Najpierw rozgniatamy widelcem 3 banany (im bardziej dojrzałe, czyli im
ciemniejsza skórka, tym lepiej). Dodajemy do nich jajka, olej oraz
cukier. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy i wlewamy do
formy (ja stosuję formę silikonową, z której jestem bardzo zadowolona.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (używam funkcji termoobieg) przez 40-50 min.
Babka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, nie ma opcji, żeby się nie udała. Przez swój ciemny kolor, który dają banany, wygląda na czekoladową. Poza tym jest mięciutka i pyszna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz