Na dobre już przyszło lato, a razem z nim świeże, piękne, kolorowe, pachnące i pełne witamin owoce. Można z nich robić dżemy, soki, desery z lodami i bita śmietaną, kluski na słodko i pierogi oraz ciasta. Dzisiaj zapraszam Was na krótką historię o placku drożdżowym z owocami i kruszonką. W moim wykonaniu placku z ananasem i kaki. Smacznego :)
Do przygotowania placka potrzebujecie:
– 375 g mąki tortowej,
– 20 g drożdży,
– 3 jaja,
– 100 ml ciepłego(ale nie gorącego) mleka,
– 50 g drobnego cukru,
– 1 łyżeczkę soli,
– odrobinę oleju,
– 175 g bardzo roztopionego masła albo margaryny.
Przygotujcie sobie dwie miski. Drożdże rozprowadźcie w ciepłym mleku, dodając łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszajcie, by utworzyła się jednolita masa, po czym odstawcie zaczyn na mniej więcej kwadrans.
Po tym czasie w drugiej misce łączycie składniki w następującej
kolejności: cukier, sól, zaczyn. Jeśli zaczyn nie wyrósł, odczekajcie
jeszcze chwilę. Dokładnie mieszacie, po czym dodajecie jaja. Znów
wyrabiacie kilka minut i na koniec dolewacie masło.
Kolejny etap wyrabiania jest najdłuższy – poświęćcie mu około 10 minut.
Drugą miskę wysmarujcie odrobiną oleju i przełóżcie do niej wyrobione ciasto.
Owińcie całość folią spożywczą i zostawcie na noc w lodówce. Możecie
spokojnie iść spać z myślą, marząc o cieście, które zagości następnego dnia na Waszym stole.
Rankiem wyjmijcie formę z lodówki. Blaszkę, na której zamierzacie piec placek wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie przełóżcie na
papier i dajce mu jeszcze około 3 godziny, by wyrosło.
Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Wymieszajcie dokładnie:
– 50 g masła,
– 50 g cukru i
– 100 g mąki tortowej.
Pokrójcie owoce. takie, na jakie macie ochotę. W drobną kostkę bądź na plasterki. tutaj istnieje spora dowolność.
Kiedy miną trzy godziny i widzicie, że ciasto ładnie wyrosło, ułóżcie na nim owoce. Możecie je też delikatnie przyprawić. Jabłka idealnie komponują się z cynamonem, do gruszek i truskawek świetnie pasuje imbir. Następnie posypcie kruszonką. Nie ma co szczędzić na tym pysznym dodatku.
Teraz czas na przygotowanie kruszonki. Wymieszajcie dokładnie:
– 50 g masła,
– 50 g cukru i
– 100 g mąki tortowej.
Pokrójcie owoce. takie, na jakie macie ochotę. W drobną kostkę bądź na plasterki. tutaj istnieje spora dowolność.
Kiedy miną trzy godziny i widzicie, że ciasto ładnie wyrosło, ułóżcie na nim owoce. Możecie je też delikatnie przyprawić. Jabłka idealnie komponują się z cynamonem, do gruszek i truskawek świetnie pasuje imbir. Następnie posypcie kruszonką. Nie ma co szczędzić na tym pysznym dodatku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz