Przyszło lato i upalne, słoneczne dni. Sezon grillowy i piknikowy w pełni. Do wybornego mięsiwa wspaniale pasują różnorakie sałatki. Nie wszystkie jednak dobrze się z nim komponują. Proponuję Wam więc pewien sprawdzony przepis, który urzekł mnie całkowicie już jakiś czas temu, a teraz postanowiłam sama z niego skorzystać. Polecam gorąco (nie tylko na upały).
– szklanka kaszy pęczak,
– 2 owoce kaki,
– pół puszki ananasa,
– 10 truskawek,
– 10 listków świeżej mięty,
– 10 listków świeżej bazylii,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1/3 szklanki soku z ananasa (tego, który jest w puszce),
– odrobina tartego imbiru,
– sól, pieprz i czosnek w proszku.
Kaszę należy ugotować, by była miękka. Uważajcie tylko, by jej nie rozgotować! Osobiście wolę, kiedy jest delikatnie niedogotowana, niż taka... rozciapciana, jak to mawiają dzieci.
Kaki i ananasa pokrójcie w drobną kostkę. To samo należy zrobić z truskawkami.
Listki bazylii i mięty, po umyciu osuszcie, a następnie drobniutko posiekajcie.
Kiedy kasza ostygnie, przełóżcie ją do miski i wymieszajcie z owocami, miętą i bazylią. Dolejcie oliwę z oliwek i sos z ananasa, a na koniec przyprawcie.
Voila! Sałatka o niebiańskim smaku gotowa, a teraz czas przygotować pozostałe pyszności na grilla. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz